Palarnia | Good Coffee |
Cena | 49.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kenia |
Region | Nyeri |
Wysokość | 1770 m |
Odmiana | Sl-28, Sl-32, Batian |
Metoda obróbki | Na Mokro |
Nuty smakowe | Banan, Melasa, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 3 marca 2023 |
Intensywna w smaku kawa z Kenii. Nuty typowo kenijskie: mnóstwo porzeczek, głównie czarnych, trochę wiśni, słodycz melasy (jeśli ktoś nie próbowal warto - melasa świetnie zastępuje cukier np. w wypiekach dając charakterystyczny smak) i nuty czarnej herbaty. Smaki są wyraziste i długo pozostają w kubkach smakowych. Gatomboya w języku ludu Kikuju znaczy "bagno" i odnosi się do podmokłych ziem, na których jest położona stacja obróbki o tej właśnie nazwie. Gatomboya, wraz ze znanymi wielu kawoszom stacjami Karatina, Karindundu i Gaturiri tworzą razem kooperatywę Barichu Farmers Cooperative Society. Należy do niej blisko 6 tys. rolników, do samej stacji Gatomboya owoce dostarcza ok. tysiąc z nich. Uprawiają oni kawę na swoich polach i w ogródkach, przeznaczając na arabikę średnio niespełna pół hektara ziemi. Kawa rośnie tu obok kukurydzy, bananowców i drzew makadamia. Pola położone na wyżynach regionu Nyeri są bardzo żyzne, bo gleba jest tu pochodzenia wulkanicznego i cieszy się wilgocią przynoszoną przez regularne opady deszczu. Owoce kawowca po zebraniu są przebierane (na tym etapie dba się o to, by pozostawić najbardziej jednolite, w równym stopiu dojrzałe wiśnie a odrzucić te niedojrzałe albo przejrzałe). Następnie z owoców usuwa się mechanicznie miąższ i skórkę a ziarna pozostawia zazwyczaj na dobę w specjalnych zbiornikach. Następnie ziarna są myte - w Gatomboya płucze się je w wodzie z lokalnego strumienia - a potem suszone na przeznaczonych do tego platformach. Po zakończeniu procesu obróbki ziarna są sortowane według wielkości, pakowane i przygotowywanedo eksportu. UWAGA: W związku z tym, że w ubiegłym tygodniu nie pracowaliśmy, zamówienia mogą być realizowane z opóźnieniem - w ciągu 3-4 dni roboczych.