search

Kolumbia Nestor Lasso

Kolumbia Nestor Lasso
Palarnia Good Coffee
Cena 50.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kolumbia
Region El Diviso, Pitalito, Huila
Wysokość 1850 m
Odmiana Pink Bourbon
Metoda obróbki Na Mokro
Nuty smakowe Wino
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 30 stycznia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

To kawa od 24-latka - jednego z najmłodszych producentów, z jakimi mieliśmy do czynienia :-) Ziarna odmiany Pink Bourbon dają bardzo owocowy, rześki napar pełen pomarańczy, cytryn i winogrom ale też i wyczuwalnych nut owoców leśnych. Całość harmonizuje wysoka słodycz z nutami miodu. Nestor Lasso to właściciel farmy El Diviso, którą prowadzi jako przedstawiciel trzeciego pokolenia swojej rodziny. El Diviso to 15 hektarów pól i 2 hektary lasu położone na malowniczych wzgórzach regionu Huila, na wysokości 1700-1850 metrów. Rośnie tu wiele różnych odmian arabiki: Caturra, Colombia, Castillo, Tabi, Pink Bourbon, Red Bourbon, Yellow Bourbon, Bourbon Ají, Caturra Chiroso, Geisha, Sidra, Java, Pacamara. Różnorodne są też sposoby obróbki, które Nestor stosuje, a ziarna suszy zarówno w sposób "naturalny", czyli na specjalnych platformach jak i w sposób mechaniczny kiedy pogoda jest zbyt wilgotna. A oto co Nestor Lasso sam mówi o swojej pracy: "Moja rodzina zajmuje się kawą od trzech pokoleń, farmę El Diviso założył mój dziadek José Uribe. Dzięki pracy całej rodziny mogliśmy całe nasze oszczędności zainwestować w urządzenia do obróbki kawy, co pozwoliło nam podnieść jej jakość. Dzięki temu, że zarabiamy więcej, wyższa jest też jakość naszego życia. Długo - na podstawie prób i błędów - uczyliśmy się najlepszych sposobów obróbki. Wyższe dochody ze sprzedaży coraz lepszych ziaren pozwoliły nam na zakup sadzonek nowych odmian. Jednym z naszych marzeń jest produkowanie kawy speciality, która powędruje w świat." Nasze ziarna były obrabiane na mokro a następnie fermentowane w kontrolowanych warunkach. Po przebraniu owoce trafiły do pojemników, w których fermentowały, potem zostały pozbawione skórki i miąższu a następnie znów fermentowane w temperaturze 40° przez 80 godzin. Na koniec spotkała je jeszcze gorąca kąpiel w wodzie o temperaturze ok. 70° . Ten długi i skomplikowany proces zakończyło tradycyjne suszenie na platformach przez ok. 24 dni. UWAGA: NIE GWARNTUJEMY JUŻ DOSTAWY PRZED ŚWIĘTAMI!

Opinie