search

Kenia Kahunyo AB

Kenia Kahunyo AB
Palarnia Mastro Antonio
Cena 60.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kenia
Nuty smakowe Mięta, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 21 kwietnia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Ten w pełni myty mikrolot jest uprawiany przez drobnych rolników w Muranaga i przetwarzany w stacji mycia Kahunyo. Rolnicy posiadają małe gospodarstwa o powierzchni od 0,5 do 1 ha na wysokości 1.600 do 1.800 metrów nad poziomem morza. Farmy znajdują się w pobliżu tamy Ndakaini, z której pochodzi większość wody w Nairobi. Duże wysokości zapewniają ciepłe dni i chłodne noce, które pomagają uzyska słodką, wiśnię kawową o zwartym gęstym miąższu. Stacja mycia jest własnością Thikagiki Farmers' Cooperative Society (FCS). Rolnicy dostarczający ziarna do stacji mycia Kahunyo, uprawiają głównie odmiany SL28 i SL34 w małych, przydomowych ogródkach kawowych, których powierzchnia jest średnio mniejsza niż 1 ha. Odmiany "SL" zostały wyodrębnione przez Scott Agricultural Laboratories (SAL) w latach 30 i 40 ubiegłego wieku. Wkrótce stały się ulubionymi drzewami dla wielu plantatorów w Kenii ze względu na ich głęboką strukturę korzeniową, która pozwala im dobrze wykorzystać ograniczone zasoby wody i kwitnąć nawet bez nawadniania. Uprawiane są z dbałością o zrównoważony rozwój i Dobre Praktyki Rolnicze, przy minimalnym wpływie na środowisko. Ruiru 11 to nowa odmiana, znana z odporności na choroby i z obfitych plonów, zaczyna owocować już po 2 latach. Rolnicy otrzymują techniczne wsparcie agronomiczne od Sucafina. Kahawa Bora analizuje próbki gleby. Program pobierania próbek gleby jest kluczowym krokiem do osiągnięcia rentowności przez rolników. Niższe koszty ich upraw oznaczają niższe koszty ogólne produkcji i wyższe zyski. Bardziej ukierunkowane zastosowanie środków produkcji przekłada się również na zdrowsze drzewa i wyższą jakość wiśni. Przed wprowadzeniem programu pobierania próbek gleby w Kahawa Bora, rolnicy mieli niewielki dostęp do metod analizy gleby. Stosowany nawóz był aplikowany według ogólnej receptury, a nie dostosowany do konkretnej charakterystyki danej gleby. Obecnie, dzięki lepszemu dostępowi do informacji za pośrednictwem technologii i pomocy agronomicznej, rolnicy mogą stosować właściwe receptury nawozów we właściwym czasie, poprawiając plony i jakość wiśni. Drobni rolnicy selektywnie zbierają ręcznie dojrzałe, czerwone wiśnie i dostarczają je do stacji Kahunyo. Podczas przyjęcia plonów, urzędnik (Cherry Clerk) ocenia jakość owoców i przyjmuje tylko gęste, dojrzałe wiśnie. Po przyjęciu plonów, z wiśni usuwa się miąższ a pestki poddaje fermentacji przez 16 do 18 godzin. Po fermentacji kawa jest myta w czystej wodzie i układana do wyschnięcia na podwyższonych platformach. Pracownicy często przewracają ziarna w pergaminie, aby zapewnić równomierne suszenie. Osłaniają suszące się ziarna w najgorętszej porze dnia, by utrzymać powolny, równomierny proces, a także w nocy, aby uchronić ziarna przed wilgocią. Suszenie trwa średnio 7 dni. Choć uprawa kawy w Kenii rozpoczęła się stosunkowo późno, przemysł ten zyskał i utrzymał imponującą reputację. Od początku produkcji, kenijska kawa jest rozpoznawana za wysoką jakość, skrupulatne przygotowanie i wyśmienity smak. Nasz dostawca, firma Sucafina współpracuje z rolnikami w całym kraju, aby zapewnić ich wyjątkowym kawom uznanie i rynek kaw speciality. Obecnie ponad 600 000 drobnych rolników uprawiających mniej niż 5 akrów stanowi 99% populacji ludzi kawy w Kenii. Ich gospodarstwa zajmują ponad 75% całkowitej powierzchni upraw kawy a produkcja sięga prawie 70% w skali kraju. Rolnicy ci są zorganizowani w spółdzielniach rolniczych Farmer Cooperative Societies (FCS), z których wszystkie prowadzą co najmniej jedną stację obróbki. Pozostała część rocznej produkcji jest uprawiana i przetwarzana przez małe, średnie i duże posiadłości ziemskie. Większość kenijskich kaw jest w pełni myta i suszona na podniesionych platformach. Kraj ten nadal podtrzymuje swoją reputację w zakresie wysokiej jakości i dbałości o szczegóły w swoich licznych stacjach mycia. Najlepsze fabryki stosują rygorystyczne praktyki sortowania przy przyjmowaniu wiśni, a w wielu z nich od lat pracuje ten sam personel zarządzający.

Opinie