Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 63.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kenia |
Nuty smakowe | Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023 |
Stacja mycia Kutere, w regionie Mt. Elgon, zarządzana jest przez Kutere Farmers' Cooperative Society (FCS). Swoje plony rolnicy zwożą do Kutere z niewielkich upraw, położonych na zboczach góry Elgon. Są to głównie odmiany SL28, SL34, Batian i Ruiru 11. Odmiany SL były pierwotnie wypuszczone przez Scott Agricultural Laboratories (SAL) w latach 30. i 40. ubiegłego wieku. Wkrótce stały się ulubionymi drzewami dla wielu plantatorów w Kenii, ze względu na ich głęboką strukturę korzeniową, pozwalającą roślinom maksymalnie wykorzystać ograniczone zasoby wody i rozwijać się nawet bez nawadniania. Uprawia się je z dbałością o zrównoważony rozwój i dobre praktyki rolnicze, w miarę możliwości minimalizując wpływ na środowisko. Batian jest stosunkowo nową odmianą wprowadzoną przez Kenijski Instytut Badawczy Kawy (CRI) w 2010 roku. Nazwa Batian pochodzi od najwyższego szczytu Kenii. Odmiana ta jest odporna na choroby. Dodatkową jej zaletą jest wczesna dojrzałość — plony można zbierać już po dwóch latach. Podobnie jak Batian, Ruiru 11 to nowa odmiana znana z odporności na choroby i wysokich plonów. Również ona zaczyna owocować już po 2 latach. Rolnicy otrzymują techniczne wsparcie agronomiczne, również w dokładnej analizie gleby. Obecnie, dzięki lepszemu dostępowi do informacji za pośrednictwem technologii i pomocy agronomicznej, rolnicy mogą stosować właściwe receptury nawozów we właściwym czasie, poprawiając plony i jakość wiśni. Drobni rolnicy selektywnie zbierają ręcznie tylko dojrzałe owoce i dostarczają je do Kutere Factory. Przy przyjęciu nadzoruje się skrupulatne wizualne sortowanie i spławianie, przyjmując tylko soczyste, dojrzałe wiśnie. Po selekcji, ziarna są mechanicznie wyodrębniane i poddawane fermentacji. Po fermentacji kawa jest myta w czystej wodzie i układana do suszenia na podwyższonych platformach. Pracownicy często przewracają ziarna, aby zapewnić równomierne suszenie. Przykrywają suszący się pergamin w najgorętszej porze dnia, aby utrzymać powolne, równomierne suszenie oraz w nocy, aby chronić pergamin przed wilgocią. PB ooznacza Peaberry. Peaberry to nazwa nadana bardzo specyficznemu kształtowi ziarna. W języku hiszpańskim peaberry nazywane są "caracol", co oznacza "ślimak". Nazwa ta trafnie opisuje kształt ziarna peaberry — wydaje się być lekko zakrzywione do środka. Peaberries są wynikiem naturalnej mutacji w wiśni kawowej. Podczas gdy w każdym owocu znajdują się zwykle dwa ziarna, w wiśni z mutacją peaberry powstaje tylko jedno. W rezultacie peaberry to pojedyncze, bardziej okrągłe ziarno.