Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 63.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kenia |
Nuty smakowe | Mięta, Rum, Wiśnia |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 4 września 2023 |
Region: Zachodnia i Centralna Kenya Stacja obróbki: różnie, Kahawa Bora Millers Plantacja: wiele małych upraw należących do drobnych rolników zrzeszonych w spółdzielni Sucafina Kenya Wysokość upraw: 1400-2000m n.p.m. Metoda obróbki: mokra (fully washed) Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11 Profil: palenie jasne, wyraźne aromaty czerwonych owoców; duża słodycz... Swara należy do grupy Sucafina Originals - linii spójnych i niedrogich mieszanek pochodzących z naszego pionowo zintegrowanego łańcucha dostaw. Nazwana na cześć pełnej gracji i elegancji gazeli, nasza Swara - w języku suahili oznaczająca gazelę - doda Ci witalności. Choć niewielkie, gazele są w stanie wyprzedzić geparda. Podobnie jak gazela, ta kwintesencja kenijskiej kawy ma imponującą moc. Wyselekcjonowana przez zespoły kontroli jakości w Kenii, pionowa integracja i pozyskiwanie całych zbiorów umożliwiają nam pozyskiwanie Swara po przystępnej cenie, która wspiera sukces palarni i producentów. Z naszą Swarą można oczekiwać stałej, wysokiej jakości kawy w niezawodnych i dostępnych cenach. Jej klasyczny, wysokiej jakości kenijski profil jest zrównoważony, złożony i pełny. Mieszanka składa się głównie z SL28, SL32 i Ruiru-11 z małych posiadłości i spółdzielni w całej zachodniej i środkowej Kenii. Producenci ci współpracują z firmą w Thika. Rolnicy selektywnie, ręcznie zbierają dojrzałą wiśnię i dostarczają ją do punktów mycia w pobliżu. Niektórzy producenci przetwarzają wiśnie we własnych gospodarstwach. Przy przyjęciu wiśnia jest starannie sortowana, gdzie usuwane są niedojrzałe i nadmiarowe owoce oraz wszelkie ciała obce. Po posortowaniu, dojrzała, czerwona wiśnia jest dodawana bezpośrednio do zbiornika i miażdżona przy użyciu młyna tarczowego lub, jeśli jest to sprzęt własny rolnika, małego młyna bębnowego. Kawa jest fermentowana, a następnie myta w czystej wodzie, aby usunąć wszelkie pozostałości śluzu. Mokre ziarna są sortowane i usuwane są wszystkie, które zostały uszkodzone. Następnie ziarna przenoszone są na łoża, aby dokończyć suszenie. Tutaj są one regularnie obracane, aby zapewnić równomierne suszenie i przykrywane w najgorętszej części dnia i na noc, aby zapobiec pękaniu i/lub kondensacji. Pracownicy regularnie sprawdzają również suszące się ziarna i usuwają wszelkie uszkodzone ziarna. Czas suszenia wynosi zazwyczaj około dwóch tygodni, w zależności od pogody w danym czasie. Po wysuszeniu, ziarna są dostarczane do Kahawa Bora Millers. Młyn ma możliwość obróbki mniejszych partii oddzielnie, aby pomóc zachować jakość i identyfikowalność.