Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 45.9 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Sidamo |
Wysokość | 1900 - 2050 m n.p.m |
Odmiana | Mixed Heirloom |
Metoda obróbki | Natural |
Nuty smakowe | Czarna Herbata, Czereśnia, Herbata, Kakao, Karmel, Migdał, Mięta, Rooibos |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 20 maja 2023 |
Oto kawa, która przypadnie do gustu każdemu, kto lubi owocowe smaki i aromaty. Takie właśnie są ziarna pochodzące z etiopskiej washing station Gora Kone. Gora Kone pozyskuje wiśnie od 700 do 800 małych plantatorów kawy, ale zmienia się to w zależności od pory roku. Drobni właściciele Nensebo posiadają działki nie większe niż 3 hektary. Rolnicy stosują metodę uprawy kawy w cieniu, dlatego ich farmy pokryte są drzewami akacji i wanzy. Jest to popularna i naturalna metoda używana w tym regionie. Washing Station Gora Kone przetwarza zarówno kawy myte, jak i naturalne. Po przybyciu pracownicy poddają owoce kawowca obróbce oraz fermentują je przez 42 do 46 godzin. Następnie owoce zostają umieszczone na łożach do suszenia na okres 7 - 8 dni. Naturalne kawy są zwykle suszone przez 15 do 20 dni. Kawy z Sidamo słyną z pełnego i bogatego body, pełne nut kwiatowych i cytrusowych. Wyczuwalne smaki to migdał, czereśnia, masło oraz czarna herbata. Kawa posiada wyraźną słodycz czerwonych owoców. Ethiopia Sidamo Gora Kone została wypalona średnio, co znaczy, że swój najlepszy smak uzyska przygotowana metodami ciśnieniowymi. Zaopatrz się więc w kawiarkę, Aeropress, french press czy ekspres ciśnieniowy i ciesz się znakomitym smakiem kawy!