search

Burundi Nyagishiru Natural Waga 250G

Burundi Nyagishiru Natural Waga 250G
Palarnia Świeżopalona
Cena 40.9 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Burundi
Region Muyinga
Wysokość 1500 - 1650 m n.p.m
Odmiana Red Bourbon
Metoda obróbki Natural
Punktacja Q 87.0
Nuty smakowe Ciasteczka, Czerwone Owoce, Jabłko, Kakao, Mięta, Pieprz, Rooibos, Żurawina
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 2 lutego 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Region Muyinga jest jednym z najsłabiej zaludnionym i mniej znanym regionem Burundi produkującym kawę. Otoczone około 7000 drzew Nyagishiru znajduje się w gminie Buhinyuza w prowincji Muyinga w Burundi. Względnie płaski teren stwarza tu idealne warunki do produkcji naturalnie przetwarzanej kawy w dobrych ilościach. Nyagishiru bez najmniejszego problemu przetwarza kawę z prawie 850 rodzin. Stacja dzieli się kompostowaną miazgą kawową z lokalnymi producentami, a sadzonki rozsyłają do mniejszych gospodarstw, aby zwiększyć ich plony. Co więcej, Kooperatywa Matrac, do której przynależy stacja, przekazała darowiznę na budowę szkoły i ośrodka zdrowia dla społeczności. Jako jedna z zaledwie dwóch stacji w okolicy, które przetwarzają kawę, jest istotnym zasobem dla lokalnych hodowców kawy i ich rodzin. Burundi Nyagishiru Natural wypalona została jasno, więc będzie idealną propozycją dla wszystkich smakoszy kaw przelewowych. Przygotowana za pomocą Chemeksu, drippera czy ekspresu przelewowego, ukaże Ci niesamowite aromaty i smaki, którym nie będziesz w stanie się oprzeć! Burundi Nyagishiru Natural charakteryzuje się idealnym balansem względem słodyczy i kwasowości. Wyczuwalny jest aromat czerwonych owoców, żurawiny, cukru brązowego oraz pomarańczy. To połączenie sprawi, że na pewno sięgniesz po tę kawę ponownie!

Opinie