Palarnia | Kawana |
Cena | 27.0 zł |
Ilość | 100 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Nuty smakowe | Herbata, Jaśmin, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 7 lutego 2023 |
Etiopia jest uważana za kolebkę kawy, ponieważ to właśnie w lesie regionu Kaffa odkryto Coffea Arabica. Dziś jest to jeden z najbardziej fascynujących krajów produkujących kawę o dużej różnorodności smaków. Jeśli szukasz owocowego i intensywnie aromatycznego naparu, z pewnością spodoba Ci się kawa z regionu Sidamo, położonego na południu Etiopii. W Sidamo kawy uprawiane są na wysokości od 1500 do 2200 m n.p.m. Dzięki temu dojrzewają wolniej, a co za tym idzie nabierają bardziej intensywnych smaków. Kawy z Sidamo charakteryzują się niezwykłym charakterem i unikalnym profilem smakowym, które uzasadniają uznanie ich za jedne z najlepszych kaw na świecie. Kawy te zazwyczaj uprawiane są w małych spółdzielniach. Wiśnie kawowca przynoszą do pobliskiej myjni, zamiast przetwarzać kawę pojedynczo. W okresie żniw producenci dostarczają dojrzałe wiśnie kawowca do stacji przetwórczej, gdzie są sortowane i rozkładane na afrykańskich grządkach, aby suszyły się na słońcu przez maksymalnie 21 dni. Wiśnie obraca się kilka razy dziennie, aby zapewnić równomierny proces suszenia. Następnie suszone są dalej przetwarzane w suchym młynie i ostatecznie przygotowywane do eksportu. Ta Etiopia wypalona na jasno idealnie sprawdzi się w dripie oraz innych metodach przelewowych.