search

Kenia Mburi AA, ziar,250g, filtr

Kenia Mburi AA, ziar,250g, filtr
Palarnia Odija
Cena 56.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Afryka
Region Kirinyaga, Kerugoya
Wysokość 1790-1900m.n.p.m.
Metoda obróbki Myta
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 12 kwietnia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Nasza nowa kawa z Kenii – Kenia Mburi AA, pochodzi z farmy Mburi położonej w centralnym regionie Kenii, w hrabstwie Kirinyaga. Uprawiana jest na żyznych zboczach góry Kenii, na wysokości około 1794 m n.p.m. Przedsiębiorstwo, z którego pochodzi ziarno należy do stowarzyszenia zrzeszającego 1500 rolników z małych gospodarstw i aktywnych członków grupy. Kawowce uprawiane przez ten kolektyw zajmują powierzchnię 114 hektarów. Roczne zbiory pochodzące z tego przedsięwzięcia mają wagę około 68 726 kg. Na farmie Mburi najważniejszym etapem produkcji surowego, zielonego ziarna kawy jest sortowanie jej owoców. Oprócz starannych zbiorów, po dotarciu do stacji myjących, wiśnie kawowca są ponownie selekcjonowane, aby ostatecznie do dystrybucji trafiły jedynie najlepsze ziarna. Z sortowni owoce poddawane są obróbce mytej. Woda na tym etapie pochodzi z rzeki Kii, znajdującej się w pobliżu. Po odsączeniu owoców, oczyszczona woda, ponownie trafia do rzecznego koryta. Następnym elementem procesu obróbki kawy na farmie Mburi jest jej oddzielanie od owocu i sucha fermentacja, która zajmuje całą noc. Później kawa jest myta, ponownie fermentowana na mokro przez 24-48 godzin w czystej wodzie. Ostatnim etapem obróbki, jest suszenie ziaren na słońcu. Ta dbałość rolników i przedsiębiorców o każdy etap uprawy i obróbki kawy odwdzięcza się doskonałym smakiem. Kenia Mburi AA ma smak i aromat najpyszniejszych, subtelnie kwaskowych malin i cytrusów oraz dzikiej róży.

Opinie