Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Wydłużona Fermentacja |
Punktacja Q | 83.0 |
Nuty smakowe | Czekolada, Masło Orzechowe, Mleczna Czekolada, Orzech, Rum |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 16 stycznia 2023 |
Limitowana edycja Porannego Espresso 01 właśnie się skończyła! Ale już 1.02 startujemy z całkiem nowym Porannym Espresso 02 i obiecujemy, że Was nie zawiedziemy. Styczniowe ziarna kawy miesiąca to mikrolot z Hondurasu, czyli mała partia wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z konkretnej plantacji. Ziarna te charakteryzują się najwyższą jakością i stanowią niewielką część całego zbioru. Poranne Espresso 01 ma delikatny smak masła orzechowego z dominującą czekoladową słodyczą. Z ziaren wypalonych w stylu espresso wyczarujemy cudowny, gęsty napar, który idealnie smakuje jako klasyczne espresso lub z dodatkiem mleka. Plantacja którą prowadzi Osman Martinez, zlokalizowana jest na zachodzie Hondurasu, w regionie Santa Teresa, Lampira na wysokości 1770 m n.p.m. Ziarna odmiany red catuai poddane zostały innowacyjnej obróbce nazywanej wydłużoną fermentacją (prolonged fermentation) w której ziarna pozostawione są wraz ze śluzem w zbiornikach fermentacyjnych aż do 160 h. Wydłużona fermentacja to metoda obróbki kawy przebiegająca w kadziach fermentacyjnych. Kluczem do sukcesu jest utrzymanie tej samej temperatury w całej masie kawy, z tego powodu jej maksymalna wysokość może wynosić do 0,5 m. Ponadto kawę trzeba od czasu do czasu mieszać, aby uniknąć skoków temperatury podczas fermentacji. Kolejnym krokiem jest mycie ziaren. O tym kiedy kawa jest na to gotowa decyduje pomiar parametrów m.in. pH. Producenci jednak najczęściej stosują pewną sztuczkę - kawa jest gotowa w momencie kiedy owocowy zapach ulatnia się, a jego intensywność maleje. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.