search

Poranne Espresso 01

Poranne Espresso 01
Palarnia Coffee And Sons
Cena 39.0 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Wydłużona Fermentacja
Punktacja Q 83.0
Nuty smakowe Czekolada, Masło Orzechowe, Mleczna Czekolada, Orzech, Rum
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 16 stycznia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Limitowana edycja Porannego Espresso 01 właśnie się skończyła! Ale już 1.02 startujemy z całkiem nowym Porannym Espresso 02 i obiecujemy, że Was nie zawiedziemy. Styczniowe ziarna kawy miesiąca to mikrolot z Hondurasu, czyli mała partia wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z konkretnej plantacji. Ziarna te charakteryzują się najwyższą jakością i stanowią niewielką część całego zbioru. Poranne Espresso 01 ma delikatny smak masła orzechowego z dominującą czekoladową słodyczą. Z ziaren wypalonych w stylu espresso wyczarujemy cudowny, gęsty napar, który idealnie smakuje jako klasyczne espresso lub z dodatkiem mleka. Plantacja którą prowadzi Osman Martinez, zlokalizowana jest na zachodzie Hondurasu, w regionie Santa Teresa, Lampira na wysokości 1770 m n.p.m. Ziarna odmiany red catuai poddane zostały innowacyjnej obróbce nazywanej wydłużoną fermentacją (prolonged fermentation) w której ziarna pozostawione są wraz ze śluzem w zbiornikach fermentacyjnych aż do 160 h. Wydłużona fermentacja to metoda obróbki kawy przebiegająca w kadziach fermentacyjnych. Kluczem do sukcesu jest utrzymanie tej samej temperatury w całej masie kawy, z tego powodu jej maksymalna wysokość może wynosić do 0,5 m. Ponadto kawę trzeba od czasu do czasu mieszać, aby uniknąć skoków temperatury podczas fermentacji. Kolejnym krokiem jest mycie ziaren. O tym kiedy kawa jest na to gotowa decyduje pomiar parametrów m.in. pH. Producenci jednak najczęściej stosują pewną sztuczkę - kawa jest gotowa w momencie kiedy owocowy zapach ulatnia się, a jego intensywność maleje. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.

Opinie