search

Poranny Przelew 01

Poranny Przelew 01
Palarnia Coffee And Sons
Cena 39.0 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Wydłużona Fermentacja
Punktacja Q 83.0
Nuty smakowe Jabłko, Orzech, Rum
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 24 stycznia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Aksamitna w smaku, delikatna z przyjemnymi nutami owocowymi i wysoką słodyczą aż do ostatniej kropli. Dzięki specjalnej obróbce polegającej na wydłużonej fermentacji ziarna Porannego Przelewu 01 charakteryzują się wysokim body, długim posmakiem owoców w połączeniu z nutami orzechów oraz wyrafinowaną słodyczą czekolady. Plantacja którą prowadzi Osman Martinez, zlokalizowana jest na zachodzie Hondurasu, w regionie Santa Teresa, Lampira na wysokości 1770 m n.p.m. Ziarna odmiany red catuai poddane zostały innowacyjnej obróbce nazywanej wydłużoną fermentacją (prolonged fermentation) w której ziarna pozostawione są wraz ze śluzem w zbiornikach fermentacyjnych aż do 160 h. Wydłużona fermentacja to metoda obróbki kawy przebiegająca w kadziach fermentacyjnych. Kluczem do sukcesu jest utrzymanie tej samej temperatury w całej masie kawy, z tego powodu jej maksymalna wysokość może wynosić do 0,5 m. Ponadto kawę trzeba od czasu do czasu mieszać, aby uniknąć skoków temperatury podczas fermentacji. Kolejnym krokiem jest mycie ziaren. O tym kiedy kawa jest na to gotowa decyduje pomiar parametrów m.in. pH. Producenci jednak najczęściej stosują pewną sztuczkę - kawa jest gotowa w momencie kiedy owocowy zapach ulatnia się, a jego intensywność maleje. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.

Opinie