Palarnia | Figa |
Cena | 73.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Meksyk |
Region | Nepopoalco, Veracruz |
Metoda obróbki | Washed |
Nuty smakowe | Cytrusy, Herbata |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 14 lipca 2023 |
Farma El Estribo należy do rodziny Altamirano od 1859 roku. Po raz pierwszy zasadzono tam kawę w 1879 r., ale dopiero w 2011 r. rodzina zajęła się “na poważnie” uprawą, obróbką i sprzedażą kawy. AKtualnie farmę prowadzi Samuel Altamirano, a przy uprawach pomagają mu matka i rodzeństwo. Ciekawostka: wybrana przez nas partia kawy to mieszanka odmian Typica, Bourbon i Costa Rica 95. Wyselekcjonowane owoce odpoczywają w zbiornikach przez 15 godzin, gdzie następuje naturalna fermentacja. W kolejnym etapie miąższ jest całkowicie usuwany, a następnie ziarna ponownie odpoczywają przez 24 godziny, po czym są dwukrotnie myte czystą źródlaną wodą. Obróbkę kończy suszenie na drewnianych podestach przez 12 dni.