Palarnia | Hayb |
Cena | 60.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Yirgacheffee |
Odmiana | Heirloom |
Metoda obróbki | Washed |
Punktacja Q | 87.75 |
Nuty smakowe | Białe Kwiaty, Earl Grey, Sok Brzoskwiniowy |
Dostępność | Dostępna |
Nasz przyjaciel Vojtěch Růžička, wielokrotnie nagradzany czeski barista, od jakiegoś czasu zajmuje się importem kawy. Sam jeździ na plantacje, sprawdza jakość i wybiera te najlepsze smaczki. Podesłał nam parę próbek i wybraliśmy z nich coś dla Was! Crème de la crème (czeskich) kawek z Ethiopii, klasyka bez żadnych twistów. Kto Ethiopie pije, ten wie, że to nie oznacza nudy, tylko po prostu mocną zawodniczkę! Mały tip co do parzenia tej kawy – ziarna z Etiopii są małe i gęste, twardsze w porównaniu do kaw z innych krajów. Na dripa mielę je zawsze trochę grubiej. Nie dlatego, że są małymi twardzielami, a dlatego, że przy tym samym zmieleniu etiopskie kawy parzą się dłużej (często się przeparzając), co zabija eleganckie, kwiatowe nuty. Zazwyczaj jestem zwolennikiem zasady „im drobniej, tym lepiej”, jednak w tym przypadku przestaw swój młynek na nieco grubsze mielenie. Będzie pysznie!